Contacteer ons via info@rijschooltraffix.be

Nascholing beroepschauffeurs Code 95

TransportAcademy

Wat is de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs (Code 95)?

Een Europese richtlijn uit 2003 bepaalt dat alle beroepschauffeurs (voor vracht- en personenvervoer) die in de EU wonen en/of werken, moeten voldoen aan de vakbekwaamheid. Hiermee wil Europa de verkeersveiligheid verhogen.

Concreet houdt deze regelgeving in dat iedere nieuwe professionele vrachtwagenchauffeur (vanaf 10 september 2009) en autobuschauffeur (vanaf 10 september 2008) naast het gewone rijbewijs ook een attest van vakbekwaamheid moet kunnen voorleggen, aangeduid met Code 95 op het rijbewijs. Als je kiest voor een rijbewijs met vakbekwaamheid categorie C of categorie D, dan maakt deze basiskwalificatie deel uit van de rijopleiding,

Dit attest van vakbekwaamheid moet om de vijf jaar vernieuwd worden. Dit kan door het volgen van 35 uur nascholing. 

Opgelet
Zonder het attest van vakbekwaamheid of de code 95 is het rijbewijs niet langer geldig!

Wat met chauffeurs die al van voor 10/09/2008 (bus) of 10/09/2009 (vrachtwagen) hun rijbewijs hebben?

Ook zij moeten voldoen aan de vakbekwaamheid.
De basiskwalificatie via een rijopleiding is voor hen niet nodig. Wél moeten zij elke vijf jaar net als de nieuwe beroepschauffeurs 35 uur nascholing volgen.
Buschauffeurs moeten voor 10 september 2015 hun eerste 35 uur nascholing gevolgd hebben. Voor vrachtwagenchauffeurs is de deadline een jaar later, op 10 september 2016.

Moet iedere chauffeur voldoen aan de vakbekwaamheid?

De nascholing geldt voor alle beroepschauffeurs van de categorieën C, C1, CE, D, D1 en DE.
Alle chauffeurs die beroepsmatig met een voertuig voor vracht- of personenvervoer rijden moeten dus elk jaar 1 dag nascholing (van 7 uur) volgen (of 5 nascholingen van telkens 7 uur in een periode van 5 jaar) om in regel te blijven.

Uitzonderingen

Waar kan ik nascholingen voor de vakbekwaamheid volgen?

Rijschool Traffix maakt deel uit van Transport Academy, een koepel van 8 vooraanstaande rijscholen in Vlaanderen.

Transport Academy organiseert nascholingen gespreid over heel Vlaanderen, waaronder ook bij Rijschool Traffix in Meise en Dendermonde. Links vindt u een overzicht van de nascholingen die bij Rijschool Traffix georganiseerd worden. Wil je op een andere plaats een nascholing volgen, neem dan een kijkje op de open opleidingskalender van Transport Academy.

Wens je meerdere medewerkers in te schrijven, neem dan contact op met Transport Academy en vraag naar de mogelijkheden voor incompany-sessies.

Vragen?

Transport Academy
Neerlandweg 17A
2610 Wilrijk
Tel. 03/286 44 49

info@transportacademy.be