Het terugkommoment is het laatste luik in de vernieuwingen van de rijopleiding die de Vlaamse regering in 2017 heeft opgestart. Alle nieuwe bestuurders, die na 1 oktober 2017 een voorlopig rijbewijs behaalden, zullen deze vier uur durende sessie moeten volgen, tussen de 6 en de 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs. Ook kandidaten die na 1 oktober 2017 van model van voorlopig rijbewijs veranderden – dus die omschakelden van een voorlopig rijbewijs van 18 maanden naar een van 36 maanden of omgekeerd – moeten het terugkommoment volgen.

Als je voor 1/10/2017 je voorlopig rijbewijs behaalde, val je dus niet onder de nieuwe regeling en moet je dit terugkommoment niet volgen.

6 tot 9 maanden na het aanvragen van het definitieve rijbewijs B moet de kandidaat het terugkommoment volgen.

 • Als de termijn waarin de kandidaat het verplichte terugkommoment moet volgen eindigt tussen 02/11/2020 en 30/06/2021, dan wordt die termijn verlengd tot en met 30/09/2021.
 • Als de kandidaat het terugkommoment niet binnen de voorziene termijn volgt, krijgt hij een aanmaning en heeft hij 2 maanden extra de tijd om het te volgen. Eindigt die extra termijn tussen 2 november 2020 en 30 juni 2021? Dan krijg hij tijd tot en met 30/09/2021 om het terugkommoment alsnog te volgen. In dat geval betaal je wel nog altijd de toeslag (51 euro).

Inschrijven kan via deze link.

Locaties:

 • Flanders Expo Maaltekouter 1 – 9051 Gent
 • Rijschool Traffix, Mechelsesteenweg 167 – 9200 Dendermonde
 • Een kennismaking met de lesgever en de medekandidaten (30′)
 • Praktijkoefeningen op het privaat terrein (120′). Bij deze oefeningen wordt voornamelijk op risicoherkenning gewerkt. Je ondervindt in speciaal uitgeruste wagens hoe stopafstanden kunnen worden ingeschat aan 30km/uur en aan 50km/uur, je kan met een alcoholbril leren hoe rijden onder invloed de vaardigheden beïnvloedt en ervaart de risico’s van afleiding bij het rijden.
 • Daarna neem je deel aan een interactief groepsgesprek (90′). De praktijksessie wordt geëvalueerd, maar ook je ervaringen als nieuwe bestuurder tijdens de eerste 6 à 9 maanden van je ‘rijcarrière’ deel je met je medekandidaten. De gesprekken gaan over diverse onderwerpen, zoals de risico’s van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers en vriendenkring, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en zo meer.  De bedoeling van deze opleiding is dat je als nieuwe bestuurder ervaringen uitwisselt en begrijpt wat mogelijke risico’s tot ongevallen zijn.
 • Er is geen examen aan verbonden.

De kostprijs van het terugkommoment bedraagt 103 euro die bij de boeking van het terugkommoment dient betaald te worden.

Als u het terugkommoment te laat volgt (dus niet binnen de termijn van 9 maanden na het behalen van het rijbewijs), hebt u nog 2 maanden de tijd om de cursus alsnog te volgen. In dat geval betaalt u 51 euro extra.

Als u de cursus dan nog niet gevolgd hebt, riskeert u een boete die kan oplopen tot maximaal 4000 euro of kunt u vervolgd worden.

1. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017.

In dat geval moet u geen terugkommoment volgen, tenzij u uw voorlopig rijbewijs nadien hebt omgewisseld – zie punt 4.

2. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017, maar heb na 1 oktober 2017 een 2de begeleider aan het rijbewijs toegevoegd.

In dat geval verandert de procedure niet en hoeft u het terugkommoment niet te volgen.

3. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs aangevraagd na 1 oktober 2017.

In dat geval moet u 6 tot 9 maanden na het behalen van uw definitief rijbewijs het terugkommoment volgen.

4. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs na 1 oktober 2017 omgewisseld.

 • Hebt u uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en nadien omgewisseld van een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden) naar een voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden) of omgekeerd?
  • In dat geval moet u het terugkommoment wel volgen.
 • Hebt u uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en nadien omgewisseld (wegens verlies, beschadiging, niet-gelijkende foto of vervanging van de begeleider)?
  • Dan moet u het terugkommoment niet volgen.

5. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs na 1 oktober 2017 gewisseld, maar ben al langer dan 9 maanden in het bezit van mijn definitief rijbewijs B.

In dat geval is er in de wetgeving een uitzondering voorzien en behoort u tot de ‘eerste lichting’ die begin februari 2019 een uitnodiging heeft gekregen. U moet dus tussen 1 februari en 30 april 2019 het terugkommoment volgen.

Wie het terugkommoment gevolgd heeft, krijgt na afloop van het groepsgesprek en de praktische oefeningen een attest. Dit attest bewijst dat u het terugkommoment hebt gevolgd.

U hoeft het attest niet bij zich te hebben wanneer u rijdt. Ook komt er geen code op uw rijbewijs. De controle voor het terugkommoment gebeurt strikt via de toepassing van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Bron: MOW

In enkele uitzonderlijke gevallen kunt u voor het terugkommoment uitstel vragen:

 • omwille van medische redenen
 • bij verblijf in het buitenland voor werk of studie
 • bij vrijheidsbeneming (gevangenisstraf, opname in een ziekenhuis of psychiatrisch centrum …) als gevolg van een rechterlijke beslissing.

Als u uitstel wilt aanvragen, vult u één van de onderstaande formulieren in:

Het formulier stuurt u ingevuld en ondertekend terug via het Contactpunt(externe website) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Inschrijven terugkommoment