Een rijbewijs DE is verplicht als je een trekkend voertuig van categorie D met een aanhangwagen of oplegger met een MTM (maximale toegelaten massa) van meer dan 750 kg wil besturen.

Aangezien het examen voor een rijbewijs DE en D1E hetzelfde is, bieden wij enkel opleidingen aan voor de categorie DE.

Voor het rijbewijs DE zijn enkel praktijkexamens vereist.
Als belangrijke voorwaarde geldt dat je al in het bezit bent van een geldig rijbewijs D.

Vertrek je van een rijbewijs D zonder vakbekwaamheid, dan heb je – wanneer je geslaagd bent voor het praktijkexamen – een rijbewijs DE zonder vakbekwaamheid. Ben je in het bezit van een rijbewijs D met vakbekwaamheid, dan heb je na een gunstig verloop van het praktijkexamen een rijbewijs DE met vakbekwaamheid.

Je kan de opleiding volgen in onze vestiging in Meise en Dendermonde.

De snelste en meest praktische weg naar een rijbewijs DE is via de rijschool. Je volgt een basispakket van 12 uur praktijkles bij een erkende rijschool, en legt met het voertuig van de rijschool het praktijkexamen af.

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen:

  1. In het deel op het privéterrein wordt met voorafgaande controles en enkele manoeuvres (in rechte lijn achteruitrijden, achteruitrijdend een bocht maken, opstellen tegen een stoep, achteruitrijden tot tegen een laadkaai, koppeling en ontkoppeling van de aanhangwagen) nagegaan of je het voertuig goed beheerst.
  2. Het tweede deel is een proef op de openbare weg (minimum 45 minuten), waarbij wordt nagegaan of je het minimumniveau rijvaardigheid hebt bereikt en je je voldoende veilig met de combinatie in het verkeer verplaatst.

Pakketten (incl. dossierkosten en 21% btw)

Praktijkles 8u (gemiddelde*) + examenbegeleiding € 1777,00
Praktijkles 4u + examenbegeleiding (na 2 keer niet geslaagd met geldig VRbw) € 1149,00

* Het gemiddelde aantal uur is het aantal lesuren dat een kandidaat gemiddeld nodig heeft om op een goed voorbereide manier het praktijkexamen af te leggen.

>> Geniet van fikse kortingen dankzij de KMO-portefeuille en sectorsubsidies.

Basis (incl. 21% btw)

Eenmalige dossierkosten € 50,00
Praktijkles per uur € 157,00
Examenbegeleiding € 471,00

Deze tarieven zijn exclusief de retributies die bestemd zijn voor het examencentrum.