Voor een personenwagen heb je het rijbewijs categorie B nodig.  Dit rijbewijs kan je behalen door te slagen voor een theorie- en praktijkexamen.

Onze gedreven lesgevers leren je hoe je op een veilige en verantwoorde manier met een personenwagen kan deelnemen aan het verkeer.  Bij Rijschool Traffix leer je niet alleen je voertuig correct besturen, maar ook om op een verantwoorde en veilige manier deel te nemen aan het steeds drukker wordende verkeer.

Er zijn 2 types voorlopig rijbewijs: M18 en M36 (meer info hieronder bij ‘een voorlopig rijbewijs en praktijklessen’).
Bij een M36 moeten jouw begeleiders ook een vormingsmoment volgen.

Je kan praktijklessen volgen in al onze vestigingen:

 • Oost-Vlaanderen: Berlare, Dendermonde, Lokeren, Wetteren en Zele
 • Vlaams-Brabant: Asse en Meise
 • Antwerpen: Kontich en Puurs

Boek tijdig je afspraken. Er zijn wachttijden die afhangen van de momenten tijdens de dag waarop je les kan volgen.
Wie ook overdag kan les volgen heeft kortere wachttijden.

Alles begint met de theorie. De beste manier om je voor te bereiden op het theorie-examen is via een theorie-opleiding van 12 uur bij Rijschool Traffix. Tijdens deze cursus wordt naast de basisprincipes en de structuur van het verkeersreglement veel aandacht besteed aan de praktische toepassing van de wegcode in het dagdagelijks verkeer. Zo begrijp en onthoud je de regels gemakkelijker, en ben je al een flinke stap vooruit met je praktijkopleiding. Want je praktijk kan pas vlot verlopen, als je de theorie goed onder de knie hebt.

Check onze opleidingskalender wanneer de volgende theoriecursussen van start gaan.
Andere mogelijkheden om je voor te bereiden zijn via zelfstudie met een handboek (te koop bij Rijschool Traffix) of online.

Ben je twee keer niet geslaagd voor het theorie-examen, dan ben je verplicht 12 uur theorie in een erkende rijschool te volgen.

Vanaf 17 jaar  mag je het theorie-examen afleggen in het examencentrum. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen, waarbij je minstens 41/50 moet behalenWens je het theorie-examen af te leggen, check dan steeds vooraf de website van GOCA.  De openingsuren, veiligheidsmaatregelen en manier van reserveren van het theorie-examen zijn verschillend per examencentrum.  Mee te nemen op de dag van het theorie-examen: je identiteitskaart en 15 euro retributie.

Ben je geslaagd, dan kan je starten aan je praktijkopleiding.

Ben je niet geslaagd, leg dan op een latere dag opnieuw het examen af. Je mag maar één keer herkansen. Ben je twee keer niet geslaagd voor je theorie-examen moet je verplicht 12 uur theoriecursus bij een erkende rijschool volgen.

Het theorie-examen is 3 jaar geldig.  Hou rekening met de wettelijke verlengingen van de termijnen wegens Corona.

Meer info over het theorie-examen?  Zie website GOCA

Als je geslaagd bent voor je theorie-examen, kan je starten aan je praktijkopleiding. Hierbij heb je de keuze tussen een voorlopig rijbewijs met of zonder begeleider:

 • Wil je snel alleen met de wagen rijden? Kies dan voor een praktijkopleiding bij Rijschool Traffix van 20 uur. Na een positieve evaluatie van je lesgever kan je een bekwaamheidsattest ontvangen waarmee je vanaf 18 jaar een voorlopig rijbewijs zonder begeleider M18 kan aanvragen. Met dit voorlopig rijbewijs mag je alleen rijden of vergezeld zijn van een persoon die minstens 8 jaar houder is van een rijbewijs B zonder verval van het recht van sturen tijdens de laatste drie jaar. Passagiers zijn niet toegelaten.
  Een voorlopig rijbewijs zonder begeleider M18 is 18 maanden geldig.
 • Je kan ook kiezen vanaf 17 jaar voor een voorlopig rijbewijs met begeleider M36. Met dit voorlopig rijbewijs mag je enkel samen met je vaste begeleider rijden die op het document vermeld staat. Deze begeleider heeft minstens 8 jaar een rijbewijs B, zonder verval tijdens de laatste drie jaar. Er mag ook een tweede begeleider aangeduid worden die aan dezelfde eisen moet voldoen. Passagiers zijn niet toegelaten.
  Zelfs al kies je voor een rijbewijs  met begeleider, dan nog kan je je rijstijl vervolmaken bij Rijschool Traffix via een evaluatieles, een praktijkopleiding van 6 uur (LIGHT) of 12 uur (MEDIUM), waarbij de opleiding aangepast wordt aan jouw behoeften.
  Een voorlopig rijbewijs met begeleider M36 is 36 maanden (3 jaar) geldig.
 • Je kan tijdens de geldigheidsduur van je voorlopig rijbewijs met begeleider (M36) omschakelen naar een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (M18) vanaf 18 jaar na het volgen van minimum 20 uur rijles en een positieve bekwaamheidstest.  Omgekeerd kan je ook tijdens de geldigheidsduur van een M18 omschakelen naar een M36.
 • Bij een M36 moeten jouw begeleiders ook een vormingsmoment volgen.

Als je in de afgelopen drie jaar reeds een voorlopig rijbewijs had (M18 of M36) dat nu vervallen is dan zijn er 2 mogelijkheden:

 • ofwel volg je verplicht 6 uur praktijk met de rijschool en leg je het praktijkexamen af met de rijschool (bijlage 4 – afgiftebewijs vervallen voorlopig rijbewijs voorleggen)
 • ofwel volg je verplicht 6 uur praktijk met de rijschool en vraag je een nieuw voorlopig rijbewijs M12 met begeleider aan (12 maand geldig)

Je kan pas een nieuw voorlopig rijbewijs M18 of M36 aanvragen van zodra de wachttijd van 3 jaar verstreken is, te rekenen vanaf de einddatum van je laatste vervallen voorlopig rijbewijs M18 of M36.

Opgelet: tijdens de corona-periode werd de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen verlengd.

 • Voorlopige rijbewijzen die een vervaldatum hadden tussen 14/03/2020 en 30/09/2021 werden verlengd tot 31/12/2021.
  • Je kan pas een nieuw nieuw voorlopig rijbewijs M18 of M36 aanvragen vanaf 01/01/2025
 • Voorlopige rijbewijzen die een vervaldatum hadden tussen 01/10/2021 en 31/12/2021 werden verlengd tot 31/03/2022.
  • Je kan pas een nieuw nieuw voorlopig rijbewijs M18 of M36 aanvragen vanaf 01/04/2025

Met een voorlopig rijbewijs mag je niet rijden van 22u tot 6u ’s ochtends op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van een wettelijke feestdag en op wettelijke feestdagen zelf.

Het theorie-examen moet steeds nog geldig zijn op de dag van de afgifte van het voorlopig rijbewijs en de dag van het praktijkexamen (3 jaar geldig).  Hou rekening met de wettelijke verlengingen van de termijnen wegens Corona.

Ben je klaar voor je praktijkexamen? Van zodra je met je voorlopig rijbewijs minstens 5 maanden stage doorlopen hebt en 18 jaar bent kan je het praktijkexamen afleggen in het examencentrum. Je voorlopig rijbewijs dient nog geldig te zijn en je theorie-examen mag niet ouder zijn dan 3 jaar. Ben je overgeschakeld van een voorlopig rijbewijs met begeleider naar een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (of omgekeerd) dan mag de minimum 3 maanden stage gerekend worden vanaf de uitreikingsdatum van je eerste voorlopig rijbewijs.

Ben je nog niet zeker van je stuk dan kan je een evaluatieles van minimum 2 uur inplannen met advies voor je vervolgtraject.

We raden  je aan om voor je praktijkexamen de belangrijkste manoeuvres in te oefenen en het parcours te verkennen. Boek hiervoor twee uur extra rijles in wanneer je je praktijkexamen vastlegt.

Je kan beroep doen op Rijschool Traffix om je praktijkexamen af te leggen onder begeleiding van een lesgever van Rijschool Traffix. Wij regelen dan het examen met het examencentrum, je legt het examen af met een wagen van de rijschool onder begeleiding van je lesgever.

Tarief:

 • Evaluatieles 2 uur (inschrijving + 2 uur): 196,00 euro
 • Extra 2 uur praktijkles (na het volgen van een basispakket): 166,00 euro
 • Begeleiding naar het praktijkexamen 2 uren (na het volgen van minimum 2 uur praktijk): 166,00 euro
 • Begeleiding naar het praktijkexamen 2,5 uren (na het volgen van minimum 2 uur praktijk): 207,60 euro*
 • Begeleiding naar het praktijkexamen 3 uren (na het volgen van minimum 2 uur praktijk): 249,00 euro
 • Deze tarieven zijn exclusief de retributies die bestemd zijn voor het examencentrum.

(*) examenbegeleiding vanuit de vestigingen Berlare, Kalken, Lokeren, Wetteren en Zele

Slaag je twee keer niet voor je praktijkexamen, dan ben je verplicht om 6 uur praktijklessen bij een erkende rijschool te volgen.

Je kan het praktijkexamen ook met je eigen wagen afleggen, samen met je vaste begeleider. Dit examen kan enkel op afspraak. Contacteer hiervoor het Goca-examencentrum in je buurt, en zorg ervoor dat je voertuig technisch en administratief in orde is!

Ik heb een voorlopig rijbewijs model M18, M36, afgeleverd voor 01/03/2024. Ik leg het praktijkexamen cat. B af na 29/02/2024. Hoelang moet ik al gereden hebben met een voorlopig rijbewijs? 
5 maanden: Vanaf 1 maart 2024 moet iedereen die een praktijkexamen B wil afleggen 5 maanden oefenstage kunnen aantonen.

Ik heb een voorlopig rijbewijs model M18, M36, afgeleverd na 29/02/2024. Hoelang moet ik al gereden hebben met een voorlopig rijbewijs om het praktijkexamen te mogen afleggen?
5 maanden: Vanaf 1 maart 2024 moet iedereen die een praktijkexamen B wil afleggen 5 maanden oefenstage kunnen aantonen.

Ik heb een voorlopig rijbewijs model M12, afgeleverd voor 01/03/2024. Ik leg het praktijkexamen cat. B af na 29/02/2024. Hoelang moet ik al gereden hebben met een voorlopig rijbewijs?
Er is geen minimum oefenperiode meer omdat je al een M36 of M18 gehad hebt. Je kan dus meteen examen doen (je moet wel minstens 6 uren les in een erkende rijschool gevolgd hebben).

Ik heb een voorlopig rijbewijs model M12, afgeleverd na 29/02/2024. Ik leg het praktijkexamen cat. B af na 29/02/2024. Hoelang moet ik al gereden hebben met een voorlopig rijbewijs?
Er is geen minimum oefenperiode omdat je al een M36 of M18 gehad hebt. Je kan dus meteen examen doen (je moet wel minstens 6 uren les in een erkende rijschool gevolgd hebben).

Ik heb een voorlopig rijbewijs M36 en wisselde het om naar een voorlopig rijbewijs M18. Mag ik die 2 oefenperiodes samentellen?
Ja, je kan de oefentijd beginnen tellen vanaf de afgiftedatum van je eerste voorlopig rijbewijs.

Ik heb een voorlopig rijbewijs M18 en wisselde het om naar een voorlopig rijbewijs M36. Mag ik die 2 oefenperiodes samentellen?
Ja, je kan de oefentijd beginnen tellen vanaf de afgiftedatum van je eerste voorlopig rijbewijs.

In onze afdelingen te Asse, Berlare, Dendermonde, Lokeren, Mechelen en Meise is het mogelijk om praktijklessen te volgen met een voertuig uitgerust met automatische versnellingen.  In onze afdeling van Meise kan je lessen volgen met een aangepast voertuig voor kandidaten met een beperking. Als je het praktijkexamen aflegt met een automaat dan zal er een code 78 op je rijbewijs komen waardoor je enkel met een wagen met automatische versnellingen mag rijden.  Wil je achteraf toch nog handgeschakeld rijden, moet je hiervoor een nieuw praktijkexamen afleggen.

Bij je online inschrijving kan in het veld “Extra informatie” ingeven dat je graag je lessen met automaat of een aangepast voertuig wil volgen.

Pakketten (incl. dossierkosten en 21% btw)

Theoriecursus 12 uur (inclusief handboek) € 149,00
Terugkommoment 4 u € 120,00
Praktijkcursus LIGHT 6 uur (ook na 2 keer niet geslaagd) € 528,00
Praktijkcursus MEDIUM 12 uur € 1.026,00
Praktijkcursus LARGE 20 uur € 1.660,00
Evaluatieles 2 uur € 196,00

Basis (incl. 21% btw)

Eenmalige dossierkosten € 30,00
Praktijkles per uur € 83,00
Examenbegeleiding € 166  – € 207,50
Handboek Theorie € 35,00

Deze tarieven zijn exclusief de retributies die bestemd zijn voor het examencentrum.

Theoriecursus 12u

149

Pakket 6u

528

Pakket 12u

1026

Pakket 20u

1660

Evaluatieles 2u

196

Tarieven inclusief dossierkosten en BTW
Extra 2u praktijkles: € 166,00
Extra examenbegeleiding: € 166,00 – € 207,50