Voor het rijden met een personenwagen heb je een rijbewijs categorie B nodig.
Dat rijbewijs kan je halen door te slagen voor een theorie- en praktijkexamen.

Onze gedreven lesgevers leren je hoe je op een veilige en verantwoorde manier met een personenwagen kan deelnemen aan het verkeer. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de principes van eco-driving.

Bij Rijschool Traffix leer je niet alleen je voertuig correct besturen, maar ook om op een verantwoorde en veilige manier deel te nemen aan het steeds drukker wordende verkeer.

Je kan praktijklessen volgen in al onze vestigingen (Asse, Dendermonde, Mechelen, Meise, Merchtem en Puurs).

Theorielessen en theorie-examen

Als je geslaagd bent voor je theorie-examen, kan je starten aan je praktijkopleiding. Hierbij heb je de keuze tussen een voorlopig rijbewijs met of zonder begeleider:

  • Wil je snel alleen met de wagen rijden? Kies dan voor een praktijkopleiding bij Rijschool Traffix van (minimaal) 20 uur (LARGE). Na evaluatie van de rijschoollesgever kan je een bekwaamheidsattest ontvangen waarmee je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (vanaf 18 jaar) kan aanvragen. Met dit voorlopig rijbewijs mag je alleen rijden of vergezeld zijn van een persoon die minstens 8 jaar houder is van een rijbewijs B zonder verval van het recht van sturen tijdens de laatste drie jaar. Passagiers zijn niet toegelaten.
    Een voorlopig rijbewijs zonder begeleider is 18 maanden geldig.
  • Je kan ook kiezen voor een voorlopig rijbewijs met begeleider (vanaf 17 jaar). Met dit voorlopig rijbewijs mag je enkel samen met je vaste begeleider rijden die op het document vermeld staat. Deze begeleider heeft minstens 8 jaar een rijbewijs B, zonder verval tijdens de laatste drie jaar. Er mag ook een tweede begeleider aangeduid worden die aan dezelfde eisen moet voldoen. Passagiers zijn niet toegelaten.
    Zelfs al kies je voor een rijbewijs  met begeleider, dan nog kan je je rijstijl vervolmaken bij Rijschool Traffix via een evaluatieles, een praktijkopleiding van 6 uur (LIGHT) of 12 uur (MEDIUM), waarbij de opleiding aangepast wordt aan jouw behoeften.
    Een voorlopig rijbewijs met begeleider is 36 maanden (3 jaar) geldig.

Je kan tijdens de geldigheidsduur van je voorlopig rijbewijs met begeleider omschakelen naar een voorlopig rijbewijs zonder begeleider, vanaf 18 jaar en wanneer je minstens 20 uur rijles gevolgd hebt en bekwaam bent (met een attest) om alleen te rijden.

Als je voorheen al een voorlopig rijbewijs had dat nu vervallen is, dan kan je geen voorlopig rijbewijs (met of zonder begeleider) meer bekomen. Je kan je enkel nog via de rijschool aanbieden op het examencentrum, na minstens zes uur praktijk bij de rijschool gevolgd te hebben.
Pas vanaf het ogenblik dat er meer dan drie jaar verstreken is (te rekenen vanaf de einddatum van je vorige voorlopig rijbewijs) kan je de cyclus herbeginnen (nieuw theorie-examen en nieuw voorlopig rijbewijs).

Met een voorlopig rijbewijs mag je niet rijden van 22u tot 6u ’s ochtends op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van een wettelijke feestdag en op wettelijke feestdagen zelf.

Praktijkexamen in examencentrum

In onze afdelingen in Dendermonde en Meise is het mogelijk om praktijklessen met een automaat te volgen.
Het is ook mogelijk om je praktijkexamen met een automaat af te leggen. Hou er dan wel rekening mee dat je een beperking op je rijbewijs B krijgt, waardoor je enkel met een wagen met automatische versnellingen mag rijden.
Wil je achteraf toch nog handgeschakeld rijden, moet je hiervoor een nieuw praktijkexamen afleggen.

Bij je online inschrijving kan in het veld “Extra informatie” ingeven dat je graag je lessen met automaat wil volgen.

Pakketten (incl. dossierkosten en 21% btw)

Theoriecursus 12 uur (inclusief handboek) € 125
Terugkommoment 4 u € 102
Praktijkcurus LIGHT 6 uur (ook na 2 keer niet geslaagd) € 435
Praktijkcurus MEDIUM 12 uur € 840
Praktijkcursus LARGE 20 uur € 1350
Evaluatieles examen 2 uur € 165
Evaluatieles examen 2 uur + examenbegeleiding € 300

Basis (incl. 21% btw)

Eenmalige dossierkosten € 30
Praktijkles per uur € 67,50
Examenbegeleiding € 135
Handboek Theorie € 20
Ons wagenpark bestaat uit 22 Opel Astra’s benzine.
In onze afdelingen in Dendermonde en Meise hebben we ook auto’s met automatische versnellingen beschikbaar.