Ben je in het bezit van een rijbewijs cat. C zonder vakbekwaamheid? En wens je over te gaan naar een rijbewijs cat. CE mét vakbekwaamheid? Dan bestaat de mogelijkheid om rechtstreeks van het klassieke rijbewijs C naar een rijbewijs CE mét vakbekwaamheid te gaan.

Dit is belangrijk voor chauffeurs die na 10/09/2009 gekozen hebben voor  het rijbewijs C zonder vakbekwaamheid, maar die nu voor hun beroepsactiviteit een rijbewijs C met vakbekwaamheid nodig hebben.
Heb je ook het rijbewijs CE nodig?  Dan is het een goed idee om samen met je rijbewijs CE ook je vakbekwaamheid te behalen.

Volgende stappen moeten hiervoor ondernomen worden:

Je moet opnieuw een theorie-examen afleggen dat bestaat uit volgende elementen:

  • 100 vragen vakbekwaamheid
  • Casestudy
  • Mondelinge proef

De beste manier om je voor te bereiden op het theorie-examen is via een theorie-opleiding (3 dagen) bij Rijschool Traffix.
Tijdens deze cursus wordt naast de basisprincipes en de structuur van het verkeersreglement veel aandacht besteed aan de praktische toepassing van de wegcode in het dagdagelijks verkeer. Zo begrijp en onthoud je de regels gemakkelijker, en ben je al een flinke stap vooruit met je praktijkopleiding. Want je praktijk kan pas vlot verlopen, als je de theorie goed onder de knie hebt. Bekijk onze opleidingskalender voor de precieze data.

Andere mogelijkheden zijn zelfstudie met een handboek (te koop bij Rijschool Traffix), of online.

Je kan je theorie-examen afleggen in een van de 18 examencentra van Goca. Je kan tijdens de openingsuren van het examencentrum op afspraak het examen afleggen (tarieven).
Ben je geslaagd, dan blijft je theorie-examen 3 jaar geldig.
Ben je niet geslaagd, dan kan je op een latere dag opnieuw het examen afleggen. Het aantal herkansingen is onbeperkt.

Je volgt 18 uur (14 uur basisopleiding CE + 4 uur basiskwalificatie vakbekwaamheid – het aantal uur dat een kandidaat gemiddeld nodig heeft) praktijkles  bij Rijschool Traffix, en legt met het voertuig van de rijschool het praktijkexamen af.
De oplegger is uitgerust met vaten voor de basiskwalificatie.

Het praktijkexamen bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. In het deel op het privéterrein wordt met voorafgaande controles en enkele manoeuvres  nagegaan of je het voertuig goed beheerst.
  2. Het tweede deel is een proef basiskwalificatie, waarbij in de vorm van een scenario wordt nagegaan of je bepaalde kwalificaties in verband met ladingzekering, voorkomen criminaliteit, invullen vrachtbrief en schadeformulier… beheerst.
  3. op de openbare weg (minimum 90 minuten), waarbij wordt nagegaan of je het minimumniveau rijvaardigheid hebt bereikt en je je voldoende veilig met de vrachtwagen in het verkeer verplaatst.

De kost van het praktijkexamen zelf betaal je rechtstreeks in het examencentrum. Bekijk hier de lijst met tarieven.

Pakketten (incl. dossierkosten en 21% btw)

Theorieles 3 dagen (3 x 7 uur) € 375
Praktijkles 18u (gemiddelde)* + examenbegeleiding (manoeuvres + vakbekw. + openb. weg) € 2799,50

* Het gemiddelde aantal uur is het aantal lesuren dat een kandidaat gemiddeld nodig heeft om op een goed voorbereide manier het praktijkexamen af te leggen.

>> Geniet van fikse kortingen dankzij de KMO-portefeuille en sectorsubsidies.

Basis (incl. 21% btw)

Eenmalige dossierkosten € 50
Praktijkles per uur € 117
Examenbegeleiding 1 (manoeuvres + proef vakbekwaamheid) € 292,50
Examenbegeleiding 2 (openbare weg) € 351

>> Geniet van fikse kortingen dankzij de KMO-portefeuille en sectorsubsidies.