Ben je in het bezit van een rijbewijs cat. C zonder vakbekwaamheid (dus als er géén code 95 vermeld is in kolom 12 van je rijbewijs)? En wens je over te gaan naar een rijbewijs cat. CE mét vakbekwaamheid? Dan bestaat de mogelijkheid om rechtstreeks van het rijbewijs C zonder vakbekwaamheid naar een rijbewijs CE mét vakbekwaamheid te gaan.

Indien je beschikt over een rijbewijs CE zonder vakbekwaamheid dan kan je enkel upgraden naar vakbekwaamheid met je rijbewijs CE.

De theorieopleidingen kan je volgen in onze vestigingen in Lokeren, Dendermonde, Meise, Kontich of Mechelen.
Je kan de praktijkopleiding volgen in onze vestigingen in Dendermonde, Meise, Kontich of Mechelen.

Je moet 3 theorie-examens afleggen die bestaan uit volgende onderdelen:

  • 100 vragen vakbekwaamheid
  • Casestudy
  • Mondelinge proef

De beste manier om je voor te bereiden op het theorie-examen is via een theoriecursus (3 dagen) bij Rijschool Traffix. Tijdens deze opleiding wordt naast de basisprincipes en de structuur van het verkeersreglement veel aandacht besteed aan de praktische toepassing van de wegcode in het dagdagelijks verkeer. Zo begrijp en onthoud je de regels gemakkelijker, en ben je al een flinke stap vooruit met je praktijkopleiding. Want je praktijk kan pas vlot verlopen, als je de theorie goed onder de knie hebt. Bekijk onze opleidingskalender voor de precieze data.

Andere mogelijkheden zijn zelfstudie met een handboek (te koop bij Rijschool Traffix), of online.

Je kan je de theorie-examens afleggen in een van de 18 examencentra van Goca.  Dit is steeds op afspraak.

Ben je geslaagd, dan blijft je theorie-examen 3 jaar geldig. Ben je niet geslaagd, dan kan je op een latere dag opnieuw het examen afleggen. Het aantal herkansingen is onbeperkt.

Je volgt 18 uur praktijk CE (het aantal uur dat een kandidaat gemiddeld nodig heeft) bij Rijschool Traffix, en legt met het voertuig van de rijschool het praktijkexamen af.

Het praktijkexamen bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. In het deel op het privéterrein wordt met voorafgaande controles en enkele manoeuvres (in rechte lijn achteruitrijden, achteruitrijden tot tegen een laadkaai, achteruit in een garage rijden) nagegaan of je het voertuig goed beheerst.
  2. Het tweede deel is een proef basiskwalificatie, waarbij in de vorm van een scenario wordt nagegaan of je bepaalde kwalificaties in verband met ladingzekering, voorkomen criminaliteit, invullen vrachtbrief en schadeformulier… beheerst.
  3. Op de openbare weg (minimum 90 minuten), waarbij wordt nagegaan of je het minimumniveau rijvaardigheid hebt bereikt en je je voldoende veilig met de vrachtwagen in het verkeer verplaatst.

De kost van het praktijkexamen zelf betaal je rechtstreeks in het examencentrum.

Pakketten (incl. dossierkosten en 21% btw)

Theoriecursus 3 dagen (3 x 7 uur) € 450,00
Praktijkles 18u (gemiddelde)* + 2 examenbegeleidingen (manoeuvres + vakbekwaamheid en openbare weg) €3410,50
Upgrade van CE zonder vakbekwaamheid naar CE met vakbekwaamheid Praktijkles 4u + 2 examenbegeleidingen (vakbekwaamheid + openbare weg) €1408,50

* Het gemiddelde aantal uur is het aantal lesuren dat een kandidaat gemiddeld nodig heeft om op een goed voorbereide manier het praktijkexamen af te leggen.

>> Geniet van fikse kortingen dankzij de KMO-portefeuille en sectorsubsidies.

Basis (incl. 21% btw)

Eenmalige dossierkosten (inbegrepen in de pakketprijs) € 50,00
Extra praktijkles per uur € 143,00
Extra examenbegeleiding 1 (manoeuvres + proef vakbekwaamheid) € 357,50
Extra examenbegeleiding 2 (openbare weg) € 429,00

Deze tarieven zijn exclusief de retributies die bestemd zijn voor het examencentrum.