Een rijbewijs CE is verplicht als je aan een voertuig van categorie C een aanhangwagen of oplegger met een MTM (maximale toegelaten massa) van meer dan 750 kg koppelt.

Voor het rijbewijs CE dien je geen theorie-examen meer af te leggen.  Een geldig rijbewijs C (zie datum in de kolom 11 op je rijbewijs) is noodzakelijk om te starten met je opleiding.

Praktijkexamen:

  • Als je een rijbewijs C zonder vakbekwaamheid hebt (dus als er géén code 95 vermeld is in kolom 12 van je rijbewijs) en je legt een geslaagd praktijkexamen CE af zonder vakbekwaamheid, dan bekom je een rijbewijs CE zonder vakbekwaamheid.
  • Als je een rijbewijs C met vakbekwaamheid hebt (dus als er een code 95 vermeld is in kolom 12 van je rijbewijs) en je legt een geslaagd praktijkexamen CE af zonder vakbekwaamheid, dan bekom je een rijbewijs CE met vakbekwaamheid.

Als je professioneel gebruik maakt van je rijbewijs CE zal je vakbekwaamheid nodig hebben.  De wetgeving voorziet vrijstellingen bij bepaalde activiteiten waarvoor een rijbewijs C zonder vakbekwaamheid volstaat.

Wens je te upgraden van een een rijbewijs C zonder vakbekwaamheid naar een rijbewijs CE met vakbekwaamheid, volg dan deze link.

Je kan de opleiding volgen in onze vestigingen te Dendermonde, Meise, Kontich of Mechelen.

De snelste en meest praktische weg naar een rijbewijs CE is via de rijschool. Je volgt een basispakket van 14 uur praktijkles bij een erkende rijschool, en legt met het voertuig van de rijschool het praktijkexamen af.

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen:

  1. In het deel op het privéterrein wordt met voorafgaande controles en enkele manoeuvres (in rechte lijn achteruitrijden, opstellen tegen een stoep, achteruitrijdend een bocht maken, achteruitrijden tot tegen een laadkaai, koppeling en ontkoppeling van de aanhangwagen) nagegaan of je het voertuig goed beheerst.
  2. Het tweede deel is een proef op de openbare weg (minimum 45 minuten), waarbij wordt nagegaan of je het minimumniveau rijvaardigheid hebt bereikt en je je voldoende veilig met de combinatie in het verkeer verplaatst.

De kost van het praktijkexamen zelf betaal je rechtstreeks in het examencentrum.

Pakketten (incl. dossierkosten en 21% btw)

Praktijkles 14u (gemiddelde)* + examenbegeleiding € 2445,25

* Het gemiddelde aantal uur is het aantal lesuren dat een kandidaat gemiddeld nodig heeft om op een goed voorbereide manier het praktijkexamen af te leggen.

>> Geniet van fikse kortingen dankzij de KMO-portefeuille en sectorsubsidies.

Basis (incl. 21% btw)

Eenmalige dossierkosten (inbegrepen in pakketprijs) € 50,00
Extra praktijkles per uur € 143,00
Extra examenbegeleiding € 393,25

Deze tarieven zijn exclusief de retributies die bestemd zijn voor het examencentrum.