‘Je kleedt je niet voor de rit, je kleedt je voor de val.’

Bovenstaande quote benadrukt het belang van het dragen van de juiste motoruitrusting.
Motorrijden is een spannende en nieuwe ervaring, maar het brengt ook een aanzienlijk risico met zich mee. Daarom is het dragen van de juiste veilige uitrusting van cruciaal belang om te beginnen met de rijlessen. Een goede uitrusting vermindert de kwalijke gevolgen van een val aanzienlijk. In dit interview met Peter, een van onze coördinatoren van de Traffix-motolesgevers, vertelt hij over het belang van een veilige en goede uitrusting voor motorrijders en waar je op moet letten bij het kopen van die uitrusting.

Dag Peter, waarom is een goede uitrusting zo belangrijk?

‘Het leren rijden op een motorfiets is een uitdaging die specifieke vaardigheden en aandacht vereist. Onervaren motorrijders hebben meer kans op fouten en een valpartij, vooral tijdens rijlessen waarbij ze nog leren hoe je rijtechnisch de motor beheerst. Het dragen van de juiste uitrusting vermindert het risico op letsels aanzienlijk. Een motoruitrusting beschermt niet alleen tegen weersinvloeden, maar ook tegen schaafwonden, snijwonden en breuken bij een val of ongeval. Het biedt ook extra bescherming aan de meest kwetsbare delen van het lichaam, zoals het hoofd, de wervelkolom, de ellebogen en knieën. Het belangrijkste doel van de motoruitrusting is om het lichaam te beschermen en de impact van een ongeval te beperken.‘

Gebeuren er dan zo veel ongevallen tijdens de rijles?

‘Nee, de rijlessen worden stapsgewijs opgebouwd om het risico zo laag mogelijk te houden. Maar je bent nu eenmaal kwetsbaar op een brommer of motorfiets en even je focus verliezen kan leiden tot een val.’

Kan je even opsommen wat een essentiële uitrusting is voor de motorrijder tijdens de rijlessen en het motorrijden in het algemeen?

‘Jazeker. De helm is veruit het belangrijkste stuk uitrusting. Zorg ervoor dat de helm goed past, comfortabel is en voldoet aan de veiligheidsnormen.
Een stevige jas en broek van slijtvast materiaal, zoals leer of textiel, bieden bescherming tegen schaafwonden en verwondingen bij een val. Ze moeten goed passen en voorzien zijn van CE-gecertificeerde bescherming op de schouders, ellebogen, heupen en knieën.
Handschoenen beschermen niet alleen je handen tegen de koude, maar bieden ook bescherming bij een val. Kies handschoenen met verstevigingen.
Stevige enkel- of motorlaarzen bieden bescherming aan de voeten en enkels. Ze moeten bescherming bieden tegen een impact en schaafwonden. Sneakers die ook een stuk de enkel bedekken kunnen hip of cool zijn maar bieden niet de nodige bescherming. Laarzen met een te grove zool beperken de mobiliteit op de voetsteunen. Laarzen met een volledig platte zool bemoeilijken de juiste voetpositie.
Een optionele maar zeer aanbevolen toevoeging is een rugbeschermer die de wervelkolom beschermt tegen impact. Deze kan geïntegreerd zijn in sommige jassen of apart gedragen worden.’

Waar moet je op letten als je een uitrusting koopt?

‘Vraag om te beginnen aan ons kantoor al naar eventuele kortingsbonnen voor motorkledij. Er zijn dealers die een korting geven als je een rijopleiding volgt.
Investeer in hoogwaardige uitrusting van betrouwbare merken. Goedkopere opties kunnen minder bescherming bieden en minder duurzaam zijn.
De uitrusting moet goed passen om een effectieve bescherming te bieden. Een te losse of te strakke uitrusting kan belemmerend werken en de beschermende eigenschappen verminderen.
Zoek naar uitrusting met CE-certificering, wat aangeeft dat het voldoet aan Europese veiligheidsnormen.
Comfortabele uitrusting zal motiveren om het te dragen. Let op ademend vermogen en verstelmogelijkheden. Te dikke handschoenen beperken het gevoel en de fijne handelingen.
In de winter draag je winterkleding, in de zomer de lichtere uitvoeringen.
Kies een uitrusting met felle kleuren en reflecterende elementen om je zichtbaarheid op de weg te vergroten, vooral bij slechte weersomstandigheden.

Dank je wel Peter. Het dragen van de juiste veilige uitrusting tijdens het motorrijden is duidelijk van vitaal belang voor de veiligheid van de motorrijder omwille van het verkleinen van het risico op letsel en de bescherming. We onthouden dat bij het kopen van een uitrusting kwaliteit, pasvorm, certificering, comfort en zichtbaarheid essentieel zijn. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit krijgen.